De kunst van het fotograferen ~ deel 2
30 september 2018
Wat is je onderwerp?
Het succes van je fotografie wordt voor een belangrijk deel bepaald door je onderwerp. Lukt het je om iets op een bijzondere manier in beeld te brengen? Een manier die mensen verrast en/of boeit? Of vanuit een perspectief dat mensen misschien nog nooit hebben gezien? Misschien komen ze nooit op een bepaalde locatie of…
Het is belangrijk een onderwerp te hebben waarmee je de aandacht van mensen kunt trekken. Dat is een stuk eenvoudiger als dat onderwerp iets is dat je zelf interesseert en boeit en wat je op een unieke manier in beeld kunt brengen.
Mensen kijken als eerste naar het onderwerp van je foto. Als ze dat niet direct vinden, verliezen ze hun interesse en ‘vertrekken ze uit je foto’. Het is dus belangrijk dat wanneer je een goed onderwerp hebt gevonden, dat je dit goed in beeld brengt, zodat voor de toeschouwer helder is wat je probeert te laten zien.
Lange sluitertijd
Een mooi voorbeeld van een onderwerp dat niemand ooit zelf ziet in werkelijkheid, is de surrealistische weergave van bijvoorbeeld water en/of wolken in een lange sluitertijd opname.
Wat je ziet in de opname hier links, is een lange sluitertijd opname van 6 minuten (met behulp van 11 stops aan ND filters). Het gevolg is dat de beweging van de wolken als het ware uitgesmeerd wordt weergegeven en het wateroppervlak zo strak is al een spiegel. Dit zie je niet als je buiten bent en gewoon om je heen kijkt. Dat maakt deze techniek boeiend. Daarnaast vult het klassieke ontwerp van de architectuur het onderwerp van de foto mooi aan doordat dit, als het ware, stevig blijft staan in de voortgang van de tijd (de beweging van de wolken en het gladde wateroppervlak).
X-T2 | 20mm | f/11
Macro
Nog een mooi voorbeeld is macrofotografie. Macrofotografie wordt vaak gedaan vanuit een bijzonder standpunt/perspectief dat mensen niet dagelijks zien. Dat fascineert en boeit. De foto hiernaast is bijvoorbeeld van een heel klein bloemetje (geen idee welke) dat de grootte heeft van een knikker.
Denk maar aan een levensgrote foto van een insect op ooghoogte (van het beest) genomen. Dit zie je niet dagelijks en het fascineert daardoor enorm.
X-E1 | 162mm | f/6.2
Drone
Tenslotte is drone fotografie een heel populaire vorm van fotografie. Het perspectief is iets dat mensen niet dagelijks zien en dat prachtige en fascinerende beelden op kan leveren. Veel mensen zijn gefascineerd door vliegen, maar kunnen of durven het bijvoorbeeld niet.
Foto door Taneli Lahtinen op Unsplash
Het gebaar
Bij reportage-, straat- en bruidsfotografie geldt min of meer hetzelfde, zoek hetgeen mensen interessant vinden om te zien. Bij bijvoorbeeld bruidsreportages is dat steevast emotie en gebaar. Emotie is op de dag zelf overal aanwezig, maar je moet wel goed kijken en een goede belichting vinden. Het gebaar voegt dan echt iets toe. Stel je voor: Iemand steekt net de hand uit om iets te pakken of iemand aan te raken. Nét voor het moment dat die aanraking ook echt plaatsvindt druk je af. Een traan (de emotie) en de handbeweging die de traan wegveegt (het gebaar). Als je je fantasie gebruikt en goed oplet, ontgaat je maar weinig tijdens zo’n dag.
Voor straatfotografie is het een stuk eenvoudiger omdat je je achtergrond/scene en licht(val) op voorhand al kunt opzoeken. Je hoeft daarna alleen nog maar te wachten totdat er een onderwerp je beeldkader in komt lopen. Als je een andere stijl hebt dan deze, bijvoorbeeld rondlopen en afdrukken zodra je iets ziet, is het de kunst dat je onderwerp niet verloren gaat in de chaos van alles eromheen. Zorg in dat geval altijd voor een uitstekende onderwerp/achtergrond relatie en plaats je onderwerp in het gedeelte van de foto met het meeste contrast.
De best mogelijke weergave van je onderwerp?
Wordt je onderwerp weergegeven op de best mogelijke manier en is dat op het eerste oog goed zichtbaar? Als je een onderwerp hebt gevonden…, ga dan op zoek naar de best mogelijke weergave ervan!
Als je je onderscheidt door een goed en boeiend onderwerp zoals hierboven beschreven, is het de kunst ervoor te zorgen dat de wijze waarop je dat vastlegt uniek is. Uniek in die zin dat je publiek zich het meest aangetrokken voelt tot jouw foto’s en niet die van de concurrentie.
X-T2 | 59mm | f/2.8
Belangrijk aspect daarin is dat een foto voor zichzelf moet spreken. Als je er een verhaal aan toe moet voegen om toe te lichten wat je onderwerp precies is en waarom je het zo in beeld hebt gebracht, dan zou je kunnen zeggen dat die foto iets mist.
Nabewerking
Vergeet hierbij het laatste deel van het fotografische proces zeker niet uit het oog, de nabewerking. Veel mensen zijn, zoals ze zelf zeggen, tegen op de bewerking van foto’s omdat de weergave ‘rauw’ en ‘eerlijk’ moet zijn. Daarbij wordt gemakshalve vergeten dat de sensor in een camera de realiteit zoals wij die zien niet na kan bootsten. De sensor neemt het beeld op op basis van een aantal (technische) veronderstellingen en die komen maar zelden overeen met de werkelijkheid.
Denk erover na of je een onderwerp weer wilt geven in zwart-wit (grijstoon) omdat je bijvoorbeeld niet wilt dat de kleuren afleiden van het onderwerp. Of misschien kun je de belichting van (een deel van de) foto iets wijzigen om het onderwerp beter naar voren te laten komen (en secundaire beeldelementen wat minder nadrukkelijk). Door de nabewerking kun je net de afstand overbruggen van een goede weergave naar een uitstekende weergave waardoor je misschien een kunststukje in handen hebt.


Wat is jouw 'ding'? Hoe leg jij je favoriete onderwerp vast? Welke vorm van fotografie ligt jou het best? Heb je misschien tips ten aanzien van jouw stijl of de manier waarop je je foto's nabewerkt?
Laat het weten in de comments!
Wil je geen blogpost missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! Je ontvangt dan een e-mail als er een nieuw artikel is verschenen.
- No Comments