Dickens Day Beerta 2018
16 december 2018
Dickens Day | Beerta
Eens iets anders dan methoden en technieken om je fotografie naar een hoger niveau te tillen. Ik kan een heleboel vertellen over fotografie, maar soms moet je toch ook echt zelf laten zien dat je een beetje kunt fotograferen.
Afgelopen zondag was het weer Dickens Day in het Oost-Groningse Beerta. We besloten er als gezin een kijkje te gaan nemen (voor de eerste keer). Uiteraard ging de camera mee. Zo'n uitje draait natuurlijk niet om het maken van foto's, maar vooral om samen gezellig iets te doen. Het is daarom (helaas), ook niet gelukt om alle personages vast te leggen in een mooie foto.
De keuze voor de lens was gevallen op de Fujifilm XF 56mm F/1.2. Waarom? De achtergronden die beschikbaar zijn in Beerta tijdens Dickens Day, zijn nu niet dermate interessant dat ik ze scherp in beeld wilde hebben. Het ging vooral om het vastleggen van de personages die ik tegen het lijf liep. En daarvoor is een portretlens bij uitstek geschikt.
In dit artikel gaat het vooral om de foto's die ik heb gemaakt en waarom ik ze zo heb gemaakt (en bewerkt). Er zal dus een aantal foto's voorbij komen met wat commentaar over de totstandkoming en waarom ik ze heb geselecteerd. Je eigen werk analyseren zorgt voor een groot leereffect. Langzaam maar zeker ga je van het achteraf beoordelen naar de beoordeling tijdens het fotograferen. Heel waardevol!
Als je daarover vragen hebt, stel ze gerust via de comments onderaan het artikel. Ik zal ze dan zo snel mogelijk beantwoorden!
Wat is Dickens Day in Beerta?
Een korte beschrijving van Dickens Day Beerta volgens de website:
Ieder jaar in december verandert het centrum van het Oldambtster dorp Beerta voor één dag in de magische wereld van Charles Dickens. Op zondag 16 december (2018) stond het dorp, alweer voor de negende keer, volledig in het teken van Dickens Day.
Vele personages uit de boeken van Charles Dickens komen tot leven in de straten van Beerta zoals notarisklerken, zwervers, wasvrouwen, schoorsteenvegers, de kiepkerel, dames van stand, straatschoffies en natuurlijk de chagrijnige Scrooge!
De begrafenisondernemer
Het leuke van Dickens Day in Beerta is dat je gewoon over een kerstmarkt(je) loopt en dat je voortdurend personages uit de boeken van Charles Dickens tegenkomt. Het is er alleen wel (gezellig) druk en het is daardoor soms lastig een mooie foto te maken van de personages die je tegen het lijf loopt.
De vraag is dan of het lukt om een personage vast te leggen zonder veel 'ruis' in de foto. Ruis bestaat in deze context dan vooral uit verstorende beeldelementen (onderwerpen in de foto die niets met je hoofdonderwerp te maken hebben).
De foto hiernaast, van een begrafenisondernemer (gok ik), was een cadeautje. Hij stond voor zijn wagen een kopje koffie te drinken. De foto werd mij op een presenteerblaadje gegeven...
- De gordijnen van de wagen dienden als kader voor de het portret.
- De achtergrond is rustig en leidt niet af van het hoofdonderwerp.
- Door de overlap van beeldelementen ontstaat de suggestie van diepte.
- Enige nadeel is het kartonnetje koffie, maar je kunt ook niet alles hebben ;)
Nonnen
In het kerkje waar een aantal voorstellingen werd gehouden, werd ook soep geserveerd. De soep werd, heel toepasselijk, geserveerd door een tweetal als nonnen verklede dames. Ondanks de drukte aan de 'balie' was het mogelijk een foto te maken zonder andere mensen in beeld dan... de nonnen.
- Door de overlap (voorgrond non en achtergrond non) ontstaat de suggestie van diepte.
- Er is een goede onderwerp/achtergrond (figure-ground) relatie waardoor het onderwerp duidelijk zichtbaar/herkenbaar is.
- Door de plaatsing van de beeldelementen ontstaat een driehoeksvorm in de compositie die de blik door de foto leidt.
- In de foto is een gebaar zichtbaar; het opscheppen van de soep. Een gebaar of handeling in een foto voegt actie en dynamiek toe.




De wasvrouw
Een aantal van de personages was gepositioneerd voor een grote achtergrond (voor dat doel gemaakte borden vermoed ik). Deze borden hebben hun voor- en nadelen. Voordeel is dat je niet zoveel last hebt van verstorende elementen in de achtergrond van je foto. Nadeel is dat zo'n achtergrond juist ook zelf een verstorend beeldelement kan worden omdat het niet zoveel toevoegt aan het onderwerp.
In het geval bij de wasvrouw geeft het een interessant effect, maar voegde het tegelijkertijd ook niet echt iets toe aan het onderwerp/de scène.
- Ik heb een van de beeldelementen uit de achtergrond gebruikt om het onderwerp te kaderen.
- Behalve de wasvrouw heb ik ook de papieren zak met wasmiddel in het beeldkader meegenomen voor extra context.
De zwerver
Je komt in het 'normale' leven niet snel de situatie tegen dat je alleen je camera omhoog hoeft te houden met een veelbetekenende blik om iemand voor je te laten poseren. De mensen die de personages uitbeelden zijn zo gewend aan mensen die een foto willen maken, dat deze gebaren helemaal worden begrepen. Deze 'zwerver' trok er meteen een zielig gezicht bij!
- Ik heb de zwerver in het midden van het beeldkader geplaatst. Op basis van wat je tegenwoordig hoort, zou dat niet mogen. Onzin.
- Achteraf gezien heb ik mazzel gehad dat er niet meer mensen achter stonden. De persoon links achterin het beeldkader heb ik gedesatureerd (minder kleur) waardoor de aandacht er niet meer zo naartoe wordt getrokken.
- De decoratie (rechtsachter) voegt in deze foto echt iets toe aan de algehele indruk.
- Het hoofdonderwerp steekt goed af tegen de achtergrond (onderwerp/achtergrond of figure-ground relatie).
- Het hoofdonderwerp neemt tenminste 80% van het beeldoppervlak in beslag.




Het 'gegoede' stel
Dit stel reageerde op mijn non-verbale communicatie met de opmerking; 'we moeten weer poseren!' Geen probleem en bedankt!
- Het is doorgaans van belang je onderwerp 'adem' ruimte te geven binnen het beeldkader. Hier was dat was lastig en ik heb ervoor gekozen iets meer ruimte bij de dame te laten dan bij de heer. Het doel was balans, de paraplu loopt immers al buiten het beeldkader. Het samenspel van beide onderwerpen in het beeldkader zorgt nu voor een impliciete driehoeksvorm.


Santa Claus
Dit personage is iedereen uiteraard welbekend. De persoon die 'in het pak' zit, lijkt de rol op het lijf geschreven te zijn.
- In het beeldkader zijn horizontale, verticale en diagonale lijnen zichtbaar. De combinatie van deze lijnen geeft een 'stabiel' gevoel mee. Daarnaast zorgt deze combinatie ervoor dat de blik redelijk lang wordt vastgehouden.
- Er zijn verschillende zogenaamde 'pointing devices' te vinden in deze foto; het bont dat samenloopt naar de bel, de linkerhand wijst naar de bel en het bont dat van onder het beeldkader samenloopt naar de bel.
Decoratie
Als je mijn portfolio bekijkt, dan kun je zien dat ik het ook erg leuk vind om bepaalde details te fotograferen. Dit is er zo een. Erg leuk om te zien van de organisatie van Dickens Day Beerta ook op details zoals deze heeft gelet!
- Bovenstaande is overigens ook de enige reden dat de jutezak op de voorgrond niet middenin het beeldkader is geplaatst. Deze keuze heeft niets met de 'regel van derden' te maken.




De veldwachter
Op het einde van mijn 'ronde' kreeg ik deze veldwachter nog in mijn vizier. Pas na 3x afdrukken lukte het mij hem er zonder omstanders op te krijgen. Gelukkig had hij nog wat geduld (maar ik zat op het randje)!
Er viel maar weinig te kiezen in deze compositie. Ter compensatie van de staande houding (verticale lijn) heb ik ervoor gekozen het beeldkader horizontaal te oriënteren.
Soms hoor je dat je hoofden en hoofddeksels niet af moet snijden in een compositie/portret. Ik ben het daar niet mee eens. Mensen voelen zich doorgaans aangetrokken tot zaken die ze al eens hebben gezien. Let maar eens op als je een film of een serie kijkt. Daarin wordt ook geen acht geslagen op deze 'regel'. Dit maakt deze wijze van kaderen juist weer heel herkenbaar. En dat zorgt voor een vertrouwd gevoel...
Nabewerking
Alle in dit artikel getoonde foto's hebben dezelfde behandeling gekregen. Na de basis in orde te hebben gebracht (crop waar nodig, belichting en verscherping waar nodig), heb ik een filter (of preset) toegepast om de foto de uitstraling te geven die de verhalen van Dickens (in mijn beleving) hebben. Binnen dit filter (preset) heb ik hier en daar de schaduwen en de hooglichten enigszins moeten corrigeren om het niet helemaal uit de hand te laten lopen.
Tenslotte heb ik in alle foto's een vignet toegevoegd. Het doel was enerzijds om ongewenste achtergrondelementen wat minder aandacht te geven en anderzijds om de focus meer op de geselecteerde onderwerpen te leggen.
Tenslotte
Ga ik volgend jaar weer? Zeker! Hopelijk lukt het de organisatie om volgend jaar opnieuw zo'n geweldige kerstmarkt op poten te zetten. Een echte aanrader. Hopelijk heb ik volgend jaar iets meer tijd voor het fotograferen ;)
Als je de foto's nog even in onderlinge samenhang wilt bekijken, dan kan dat in de daarvoor ingerichte 'series' galerij. Klik hier om daar direct heen te gaan.
Wil je geen blogpost missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! Je ontvangt dan telkens een e-mail als er een nieuw artikel is verschenen.
- No Comments