

Eerste blog
9 september 2018
Het is alweer een tijdje geleden dat ik ben begonnen met fotografie. Zoals iedereen dit doet, begon ik na de aanschaf van een mooie camera al gauw het internet af te struinen naar tips en trucs om mijn foto's naar een ander niveau te tillen. Want als je eerlijk bent... De eerste foto die je maakte met je mooie nieuwe camera bleek niet van het niveau en de kwaliteit te zijn dat /die je ervan verwachtte.
Dat is misschien ook de reden dat je op mijn blog terecht bent gekomen.
Zelf ben ik geen schrijver. Dat betekent dat de artikelen die je hier op deze blog vindt, misschien niet van het hoge tekstuele niveau zullen zijn dat je elders aantreft. Ik hoop wel dat ik de meeste grammaticale- en spelfouten kan voorkomen.
Waarom deze blog?
Je kunt enorm veel blogs vinden op het internet. Waar onderscheidt deze blog zich dan mee? Eigenlijk vooral met artikelen die geschreven zijn in de Nederlandse taal. Artikelen waarvan ik geen Nederlandse vertalingen kon vinden over onderwerpen die heel relevant zijn voor het onderwerp fotografie zul je daarom veel tegenkomen op deze blog.
Veel van hetgeen je aantreft op het internet is namelijk geschreven in het Engels. Dat is niet voor iedereen even goed leesbaar.
Denk daarbij aan zaken zoals techniek, compositie en nabewerking van foto's. De meeste artikelen zullen over het algemeen betrekking hebben op hetgeen mij op dat specifieke moment bezig houdt.
Compositie in fotografie
Het meeste dat je tegenkomt op het internet als je zoekt naar het maken van mooiere foto's is 'de gulden snede', de 'Regel van derden', 'Diagonalen', 'Kijklijnen' en dergelijke.
Je zult als beginner maar moeilijk kunnen beoordelen wat je nu precies het beste kunt gebruiken.
En als je gevorderd bent, zul je op een gegeven moment tegen een soort plafond aankomen. Het zal je gaan opvallen dat je composities er ongebalanceerd uitzien als je bijvoorbeeld de 'regel van derden' gebruikt of een van de andere hierboven beschreven technieken en op een gegeven moment heb je wellicht het gevoel je dat 'niet verder komt' in je fotografie.
Dat is precies waar ik mij sinds afgelopen jaar leek te bevinden. En veel onderzoek naar composities heeft mij sindsdien langs een aantal zeer interessante technieken (of uitgangspunten) geleid. Momenteel is dynamische symmetrie een hot item. De komende tijd zul je daarover een hele reeks blogposts vinden op deze website.
Als je vragen hebt, stel ze mij dan gerust via de opmerkingen onder de artikelen of door een mail te sturen.
Wil je geen blogpost missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! Je ontvangt dan een e-mail als er een nieuw artikel is verschenen.
- No Comments