Reflecties

11 september 2020

Framing (inkaderen)

De wijze waarop je iets inkadert, beïnvloed het perspectief van degene die kijkt.

Een belangrijk blok in de opleiding Finance control aan de Open Universiteit is 'Financial decision making'. Dit blok gaat over de totstandkoming van besluitvorming in organisaties en de wijze waarop gevoel en perspectief daarin een rol speelt. Belangrijk onderdeel is de wijze waarop je, als het ware, een voorstel inkleedt. Stel je voor; je wilt nieuwbouw in plaats van onderhoud aan bestaande bouw. Voor de beïnvloeding van de besluitvorming is het daarom van belang dat de opbouw van je voorstel zich vooral richt op de voordelen ervan en op de nadelen van onderhoud. Daarbij kun je er zelfs voor kiezen om doorslaggevende informatie voor het ene te verbergen en voor het andere juist niet. Op deze wijze wordt het besluitvormingsproces al beïnvloed in het voortraject.

Dit soort handelen is alleen te ondervangen door voorstellen objectief te bekijken of te laten toetsen door een onafhankelijke derde. Een gang van zaken zoals hier beschreven, komt helaas ook veel voor in het dagelijkse leven. Mensen en instituties in vertrouwensrollen misbruiken dit vertrouwen om mensen te beïnvloeden in hun besluitvormingsprocessen. Dit gaat heel subtiel. Denk maar aan Google met z'n zoekresultaten of Facebook met z'n 'gecureerde' tijdlijn. Door jou bepaalde informatie te onthouden en andere informatie juist wel te tonen (informatie die niet in jouw voordeel is maar in het voordeel van - (vaak) betalende - derden), wordt je besluitvormingsproces beïnvloed. Ik spreek maar weinig mensen die zich realiseren hoe ver dit eigenlijk gaat.

Maar tot zover deze 'rant' over beïnvloeding van besluitvormingsprocessen...

Framing in fotografie heeft (ook) grote invloed op je foto's. Het past in hetzelfde lijstje als kwaliteit van het licht, onderwerp, kleur en natuurlijk compositie. Van die laatste maakt het eigenlijk onderdeel uit. Maar ik denk dat je dat al wel wist.

Je kunt je foto op verschillende manieren inkaderen;

  1. Context als kader gebruiken (of juist weglaten door voor een close-up te kiezen).
  2. Elementen in het beeld gebruiken om je (hoofd)onderwerp in te kaderen/te benadrukken.
  3. Door kleurgebruik in de foto zelf.
  4. Door kleurgebruik in de lijst/passe partout (schrijfwijze van dit laatste moest ik even opzoeken...).
  • 3. Kleurgebruik in de foto zelf

    Hier wordt zwart (officieel geen kleur... I know...) gebruikt om de bladeren in te kaderen. Hierdoor ontstaat een sterk contrast waardoor de focus sterk op de bladeren ligt.

Het leerproces is fotograferen lijkt wel een beetje op dat van het 'echte' leven... Om te leren, moet je vragen. Bijvoorbeeld; waarom vind ik deze foto eigenlijk mooi. Wat heeft de fotograaf gedaan dat mij zo aanspreekt? Wil je meer weten, dan zoek je de oude kunstenaars op. Zeker op het vlak van compositie en kleurgebruik kun je heel veel van ze leren door deze vragen te stellen. Maar beperk het vragen stellen niet alleen tot fotograferen 😉.


Wil je meer weten over technieken die je kunt gebruiken om een mooie compositie tot stand te brengen? Vergeet dan snel de 'regel van derden' en andere 'mainstream' methoden en neem een kijkje in de blogserie 'de kunst van fotograferen' (zie hieronder).


Wil je geen blogpost missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! Je ontvangt dan telkens een e-mail als er een nieuw artikel is verschenen.



  • No Comments


Powered by SmugMug Owner Log In