De zoektocht

24 oktober  2020

Waar o waar..?

Mijn zoektocht begon enkele jaren geleden rond de herfst. Een beetje laag bij de grond.., dat was het wel ja. En pas echt vindbaar in het seizoen ervoor. Vrienden wisten precies te vertellen waar ik moest zoeken, maar iedere zoektocht bleek al snel vruchteloos te zijn. Dit ging een aantal jaren zo - vruchteloos - door. En omdat hetgeen ik zocht seizoensgebonden is, was zoeken buiten het seizoen niet realistisch.

Beetje nieuwsgierig geworden? Ik ben al een tijd op zoek naar een mooie vliegenzwam. Niet zomaar een vliegenzwam in een grasveldje... Nee.., een vliegenzwam die groeit op een mooie plek zodat ik er een verbijsterend mooie foto van kan maken...

Om je beeld te geven van wat ik zoek, heb ik een tekening gemaakt op de iPad (hiernaast). Het gaat om het idee hé...

Maar.., echt een mooi exemplaar vinden? Nee hoor, vergeet het maar. Dit jaar de zoektocht met hernieuwde motivatie opgepakt. Ik heb mij zelfs verdiept in zwammen en welke je waar zou moeten kunnen vinden. En met succes! Althans, waar ik eerder geen enkele zwam vond, vond ik ze nu wel.

Maar... (uiteraard) 😅...

De een aangevreten.

De andere (hieronder) kon gebruikt worden als een werpster in een goedkope, nagesynchroniseerde, kung-fu film...

Weer een andere werd, tot mijn verrassing (what's in a name...), bewoond door een vlieg (er zat een gaatje in en toen ik stond te kijken kwam de vlieg eraan gevlogen en parkeerde zich achterwaarts in de hoed van de zwam. Om mij vervolgens nieuwsgierig aan te kijken).

Bovenop!

Een paar weken terug was het dan toch - min of meer - zover. Op de terugweg van een zoveelste (vruchteloze) zoektocht, zag ik langs de weg een drietal vliegenzwammen staan. Gewoon binnen de bebouwde kom, in een grasveldje (lees; honden poep {= werkwoord} veldje) vlak aan de weg. Geen geweldige compositie mogelijk, geen mooi licht, alleen een vliegenzwam.

Zie hiernaast het resultaat.

Niet helemaal (lees; helemaal niet) tevreden door dit resultaat ging de zoektocht verder. Dag in dag uit van het ene bosje naar het andere. Heel langzaam door het bosje sjouwen - want je kijkt zo over de mooiste zwammen heen - om de illustere vliegenzwam niet te missen. Niets... Helemaal niet. Niet veel later op de terugreis uit Emmen - na een gezellig bezoekje aan Wildlands - zag ik onder een combinatie van naald- en loofbomen op een zanderige ondergrond (met ongeveer 100 kilometer per uur... jawel) het ene groepje na het andere groepje vliegenzwammen staan. Ik weet dus waar ik volgend jaar moet zoeken!

Afgelopen week trof ik het... Opnieuw onderweg naar huis aan de kant van de weg. Deze keer was het een stuk pittoresker dan de eerdere foto hiernaast. Eindelijk!

Afgelopen week trof ik het... Opnieuw onderweg naar huis aan de kant van de weg. Deze keer was de situatie een stuk pittoresker dan de eerdere foto hierboven (vooral de achtergrond en het licht speelden mee). Eindelijk!

Ik zoek weer verder! Mocht je nog tips hebben voor een mooie locatie, dan hoor ik ze graag van je! Leuk om te ervaren dat een zoektocht naar het ene een heel mooi resultaat van iets heel anders op kan leveren!


Wil je geen blogpost missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! Je ontvangt dan telkens een e-mail als er een nieuw artikel is verschenen.  • No Comments


Powered by SmugMug Owner Log In